Skip to content

Kuidas maitseb?

27. apr. 2011

Kas sa mäletad, mida sa eile lõunaks sõid? Kas sa mäletad, kuidas see toit maitses?… Mina mäletan, et sõin eile idusid, täisteraleiba, avokaadot kodujuustuga. Ja ma mäletan, kuidas idud mu hammaste vahel krõmpsusid, mul on meeles nende värske maitse. Mul on veel meeles ka avokaado sametine maitse ja selle huvitav kooskõla mahlaka kodujuustuga… Jah, maitsed võivad meie mälusse tegelikult päris pikaks jääda. Näiteks prantsuse kirjanik Marcel Proustile piisas lonksu tee kõrvale võtta väikene kreemikoogitükk ja talle meenus kohe tema lapsepõlv. Võib-olla on ka sinul mõni selline roog, millega koheselt tulevad silme ette pildid ajast, mil olid veel väike? Või mingid muud mälestused?… Tänapäeval pahatihti ei panda eriti tähele, mida süüakse – neelatakse kiirustades midagi alla, et näljatunnet leevendada ja mõtted on samal ajal mingite „tähtsate“ toimingute juures. Toidu nautimine ja maitsel meeltele mõjuda laskmine on üsna unarusse jäetud. Vähemalt on minul selline mulje.

Maitset tunneme me keelel olevate maitsenäsade abil (täiskasvanutel on neid 2000-5000, lastel poole rohkem). Me suudame eristada viite peamist maitset: magus, hapu, soolane, mõru ja umami (nn lihamaitse ehk proteiini sisaldavate toiduainete maitse). Muide, magusad toiduained on inimese arenguloos ja ellujäämises olnud määrava tähtsusega, sest magus maitse annab märku sellest, et toidus leidub energiarikkaid süsivesikuid. Ja kas tead miks lastele on mõru kohvi „pähh“? Sest ka see on looduse poolt päris targasti seatud – nimelt on paljud looduses leiduvad mürgised asjad mõru maitsega! Ja lastel on kaasasündinud instinkt end mürgituste eest kaitsta.

Kuid meie maitseelamused on alati seotud ka teiste meeltega ning alles nende koosmängus tekib tõelise naudingu sümfoonia. Kui köögist tuleb head söögilõhna, siis muutuvad su meeled ärevile ja suu võib hakata vett jooksma… Ning ehk oled märganud ka seda, et haigena sa tunned vähem maitset. Sest haigena on su nina kinni ja sa ei tunne enam aroome. Maitsetunnetuse juures mängib päris suurt rolli ka nägemismeel. Selle kohta on igasuguseid huvitavaid uurimusi tehtud ja leitud näiteks, et valge vein maitseb paremini sinises interjööris, et armunud tunnevad haput maitset tugevamini kui magusat, et punased maiustused maitsevad magusamatena kui rohelised jne.

Ka eluviis mõjutab maitsemeelt. Nii-öelda „sensatsioonijanuseid“ isiksusi tõmbavad pigem teravad, soolased ja tugevad maitsed (nagu ka suured autod, riskantsed ärid jm intensiivsed asjad). Nagu arvata võib, on „sensatsioonijanuseid“ rohkem meeste seas. Naised on maitseainetega natuke ettevaatlikumad ja panevad pigem vähem kui rohkem soola (nii arvab psühholoog Reinhold Bergler). Kiirustava eluviisiga kaasneb enamasti ka valmistoitude söömine. Sellise toitumise tagajärjel võivad maitsemeeled „nüriks“ muutuda, sest valmistoitudes on palju aroomilisandeid. On leitud ka seda, et meie aja väikelapsed tunnevad paremini ära maasikamaitselise jogurti kui värskete maasikate maitset. Kas ei pane mõtlema?

Maitsemeele turgutamiseks ja taimetoidu teemadel vestlemiseks oli meil nädala eest suurepärane võimalus. Meie maitsemeelele pühendatud T-õhtule oli külla tulnud taimetoidu-kokk Sandra Vungi, kes oli kuhjaga head-paremat mekkimiseks kaasa võtnud. Sandra on MTÜ Taimetoit juhataja ja tema kodulehel on igasuguseid põnevaid retsepte. Ja meie õhtu oli igati kosutav! Kogu tuba oli värske toidu lõhna täis ja ka nägemismeel rõõmustas kevadvärvides toidulaua üle. Maiustamiseks pakkus Sandra meile mitmekülgset menüüd:

• Krehvtine sibulamoos soolasel küpsisel
• Küüslaugune hummus porgandiribadega
• Tacod vürtsköömnese sojaga
• Vürtsikas marineeritud ingver värske kurgi ratastel
• Aniisise apteegitilli ja varsselleri salat
• Sidrunine seenepasteet kodutehtud sepikul
• Šokolaadikook sidruniglasuuriga

Tunnistan ausalt, et mulle maitsesid tõesti kõik road! Põnev oli marineeritud ingver värske kurgiga – see vast oli ka kõige intensiivsema maitsega ja algul pisut harjumatu. Aga kombinatsioon värske kurgiga mahendas ingveri vängust . Sibulamoos lausa sulas suus – selline hea sweet&sour maitse, tervislikkusest rääkimata. Sandra lahkel loal on sulle siin ka see retsept:

Sibulamoos        

        10 suuremat punast sibulat

        100ml õunamahla (võib ka ilma)

        10spl palsamveiniäädikat

        5spl pruuni suhkrut

        1tl kuivatatud rosmariini

        näpuotsaga musta pipart, natuke soola

        1spl sojakastet (võib ka ilma)

(oliivi)õli

Koori sibulad, lõika neljaks ja viiluta. Võta paksema põhjaga pott, vala sinna paras ports (oliivi)õli  ning lisa sibulaviilud. Prae paar minutit, lisa õunamahl, palsamveiniäädikas, suhkur, rosmariin, pipar, sool ja sojakaste. Sega kõik läbi ning hauta madalal tulel umbes 45 minutit, aeg-ajal segades, kuni sibul on täiesti pehme. Serveeri suupistete kõrvale, leiva peal või sooja toidu kõrvale.

Seenepasteet oli ka üllatav – et pasteete saab muustki kui maksast teha (vt ka oapasteedi retsepti). Leivakatteks on muidki võimalusi, nagu näiteks hummus. See oli mulle juba tuttavam maitse, aga tegi kõhule head sellegipoolest. Äärmiselt lihtne, kuid mõnusalt värske ja mahlane oli varselleri salat! Sobis hästi tasakaalustama vürtsköömnest sojat, mis oli selline tummisem ja ka äärmiselt toitev. Ja õhtusööma magusaks lõpetuseks oli šokolaadikook, millele andis huvitava meki juurde sidruniglasuur ja mis maitses imehea! Võid ise proovida valmistada:

Šokolaadikook sidruniglasuuriga

        2 kruusi jahu

        2tl küpsetuspulbrit

        3tl vanillisuhkrut

        3spl kakaopulbrit

        4spl pruuni suhkrut

        alla kahe kruusi külma vett

        korgitäis äädikat (võib ka ära jätta)

        3spl oliiviõli

        poole sidruni mahl

        tuhksuhkurt

        tahvel tumedat šokolaadi (näiteks kirsitükkidega)

Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Samal ajal sega kausis kuivained (jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur, kakaopulber, pruun suhkr) korralikult läbi. Lisa vesi, äädikas ja õli. Sega kõik ühtlaseks massiks. Vala tainas õliga määritud vormi ning aseta ahju 200 kraadi juurde küpsema. Samal ajal pressi sidrunist mahl ning sega juurde nii palju tuhksuhkurt, et tekiks selline poolvedel glasuur. Sulata ka šokolaaditahvel vedelaks. Kui kook on kuskil 35-45 minutit küpsenud ja tundub valmis, võta see ahjust välja. Määri peale sidruniglasuur ning seejärel šokolaadiglasuur. Lase enne serveerimist natuke taheneda. Võid kaunistada veel riivitud sidrunikoorega, maasikate ning tuhksuhkruga.

Hästi tore oli neid roogasid väikeses rõõmsas seltskonnas mekkida ja maitsete ning retseptide üle arutada. Muidugi rääkisime ka oma taimetoitlikust eluviisist, selle positiivsetest külgedest (= hea, kerge enesetunne, palju energiat) ja probleemsemast poolest (= meie ühiskonnas veel palju negatiivset suhtumist, värske kraami ja maitseainete kättesaadavus, jälgida tasub hemoglobiini). Igatahes teeb Sandra äärmiselt tänuväärset tööd tervisliku toitumise edendamisel ja mul on hea meel, et ta oma kogemusi-tarkusi meiega jagama tuli. Suur-suur aitäh! Midagi pole parata, aga ma saan sellest õhtust ainult ülivõrdes kirjutada :) Ja lohutuseks nendele, kes seekord osaleda ei saanud – meil on plaanis septembris Sandra taas külla kutsuda ja siis juba rikkalikul aiasaaduste-ajal teha väike koos-kokkamine!

Veendusin veelkord, et omavalmistatud road on suureks kingituseks meie maitsemeelele ja heale enesetundele üleüldse. Ja kindlasti tasub aeg-ajalt oma maitsemeelt uute huvitatate maitsetega arendada ning üleüldse – aega maha võtta, et head sööki, kaunist õhkkonda ja head seltskonda nautida. Sandrale aga soovime huvitavaid uusi retsepte ja taimetoidu-katsetusi ning rõõmust ja tervisest pakatavat kevadet!

Moonika King

PS järgmine T-õhtu toimub 25. mail kell 18 ja siis tuleb külla Alar Krautmann, kes räägib eesti pärimusmeditsiinist ja näitab massaazhivõtteid.

Advertisements
2 kommentaari leave one →
  1. 28. apr. 2011 15:12

    Suur tänu niivõrd huvitava ja sooja postituse eest! Peatse kohtumiseni-kokkamiseni :)

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: